Bilginin Hızlı Değişimi ve Satranç Eğitimi

Bilginin Hızlı Değişimi ve Satranç Eğitimi

Dünya değişiyor hem de hiç hız kesmeden. Dünyanın bu değişimi bilgininde değişimini oldukça hızlandırmakta. Artık olaylar birden fazla boyutta düşünülerek ela alınıyor. Hayal kurmakla başlayan  üst düzey düşünme becerisi; birden fazla boyutta düşünme, problemleri hızlı ve etkili çözebilme, bireyin yeteneklerini kullanması  ile beraber çok boyutlu bir hal alıyor.

Eğitim kurumlarının da bu değişime  katılması ve bireyi buna hazırlaması beklenir. Peki bu beklentinin bireye kazandırılması nasıl olacak? Hangi olgu , olaylar ve materyaller bu değişim rüzgarına yelken olacak.  Burada sözü John Artise’e bırakmak lazım, Chess and Education (Satranç ve Eğitim) konulu araştırmasında şunları öne sürmektedir: “Görsel uyarı herhangi bir diğer uyarıdan daha çok hafızayı güçlendirme eğilimindedir… Satranç hafızayı gerekli alanlarda en çok etkiyi yapan ve hafızayı geliştiren mükemmel bir alıştırma yöntemidir”

 

Satranç üzerine Türkiye dahil dünyanın birçok ülkesinde ABD’ den Çin’e, Belçika’dan Demokratik Kongo  Cumhuriyeti’ne kadar bilimsel çalışmalar sürdürülmüştür. 1970- 2000 yılları arasında farklı zaman dilimlerinde yapılan  çalışmalar denek grupları şeklinde yapılmış etkileri şaşırtıcı derecede gözlemlenmiştir. Başta öğrencilerin eleştirel ve yaratıcı düşünme, karar verme, problem çözme, öz güven, kendini değerlendirme gibi diğer bazı becerilerde önemli gelişmelerin olduğu araştırma sonuçlarından.

 

 

3g_dunya_siyasi_haritasi4

Tablo: Satranç Üzerine Dünyanın Birçok Ülkesinde Yapılmış Bilimsel Çalışmalar

En dikkat çekici sonuç ise denek gruplarında olan öğrencilerin okul derslerindeki başarının yaklaşık % 17 ile % 43 arasındaki muazzam artışı. Bu da gösteriyor ki günümüz küreselleşen ve hızlı değişen bilgi akışına ayak uydurmak, özellikle çocuklar için satranç ve diğer zeka oyunlarının önemini ön plana çıkarıyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*