
Açılımı “Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı” olan PISA, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) tarafından üçer yıllık dönemler hâlinde, 15 yaş grubundaki öğrencilerin kazanmış oldukları bilgi ve becerileri değerlendiren bir araştırmadır.
Bu uygulamanın temel amacı, öğrencilerin okullarda öğrendikleri bilgilerin günlük hayatta karşılığının olup olmadığıdır. Bu sınav, öğrencilerin öğrenme isteklerini, bilgi ve beceri düzeylerini daha açık bir biçimde bizlere sunar.
PISA’da zorunlu eğitimin sonunda örgün eğitime devam eden 15 yaş grubundaki öğrencilerin;
Matematik okuryazarlığı,
Fen Bilimleri okuryazarlığı
Okuma Becerileri konu alanları başta olmak üzere
kendileri hakkındaki görüşleri, öğrenme biçimleri ve aileleri ile ilgili veriler toplanmaktadır.
PISA’da;
çoktan seçmeli,
karmaşık çoktan seçmeli,
açık uçlu,
kapalı uçlu gibi değişik soru türleri kullanılmaktadır.
PISA araştırmasına katılacak olan okul ve öğrencilerin seçim işlemi, OECD tarafından tesadüfi (seçkisiz) yöntemle belirlenmektedir.
Öğrenciler, Bilgisayar Tabanlı Değerlendirme uygulamasının ardından anket uygulamasına katılmaktadırlar.
PISA araştırmasından elde edilen sonuçlar ulusal bir rapor hâlinde sunulur. Bu sonuçlar, eğitim-öğretim programlarının geliştirilmesinde kaynak olarak kullanılmaktadır.
PISA araştırması kapsamında geliştirilen başarı testleri ve anketleri, ülkemizde Nisan ayı içerisinde uygulanmaktadır. Araştırmaya katılan ülkelerde; örgün öğretimde kayıtlı olan 15 yaş grubu öğrencilerin bulunduğu tüm okullar (Ortaokul, Anadolu Lisesi, Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi, Spor Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Çok Programlı Anadolu Lisesi) bu araştırma katılabilir.
daha detaylı bilgiyi http://pisa.meb.gov.tr adresinden alabilirsiniz.
Bu fotograf http://pisa.meb.gov.tr adresinden alınmıştır.
Bir yanıt bırakın