
Tarihçi Yazar Muharrem Morkoç
Sokollu Mehmed Paşa, Kanuni Sultan Süleyman, II. Selim ve III. Murat devirlerinde toplam 14 yıl, 3 ay, 17 gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamıdır. Kanuni Sultan Süleyman’ın son vezir-i azamıdır. Hem Osmanlı İmparatorluğu’nun zirvede bulunduğu dönemi simgelemesi itibariyle hem de icraatları, projeleri ve kişiliği nedenleriyle en büyük Osmanlı sadrazamlarından biri kabul edilir. Oluşturduğu kurumlar ve idealize ettiği hedefler itibariyle Osmanlı Türk Medeniyetine büyük katkılar yapmıştır.
Ünlü sadrazam Sokullu Mehmed Paşa’nın dahilik hikâyesi Bosna’nın Sokoloviç Köyünde geçiyor.
O gün köy meydanında çocuklar toplanıyor. Tabii sabah erken bir vakit, kahvaltı yapılacak. Osmanlı’da Kahvaltı çorba ile yapılır. Uzun tahta masalar kurulmuş. Çocuklar böyle karşılıklı oturtulmuş, önlerine birer tas çorba da konmuş, ellerine de sapları gayet uzun tahta kaşıklar verilmiş ve “ Hadi afiyet olsun” denmiş. Çorbanın içilmesi sınavın kendisi zaten…
Sapı o kadar uzun ki kaşıkların, siz o kaşığı ucundan ya da ortasından tuttuğunuzda kaşığı kâseye daldırmanızın ya da ağzınıza götürmenizin imkânı yok. Sapın dibinden tutup, oradan içeyim derken sapın ucuyla yanınızdakinin gözünü çıkarmakla meşgul oluyorsunuz. O da olmuyor. Heyettekiler bir zeka parıltısı arıyorlar. Bir problem anında, probleme toslayan bir kişinin çıkış yolu ararken ortaya koyacağı dehanın peşindeler. İki çocuk farklı içiyor çorbayı. Biri karşıdakinin tasına daldırıp ona içiriyor, öbürü de ona içiriyor. Hemen o çocukların yanına gidiyorlar ve soruyorlar, “ Siz neden böyle içiyorsunuz?”diye. Çocuklardan biri diyor ki, “ Karşımdaki sarışın çocuk böyle içelim dedi” Çorbayı böyle içelim diyen kişi Sokullu Mehmed Paşa’dan başkası değildir. İşte böyle devşiriliyor gençler.[i]
[i] Osmanlı’nın Şifreleri- Talha Uğurluel
Bir yanıt bırakın