Neden İngilizce?

word english standing on the table with globe over wooden background with copy space, education concept

 

İngilizce Öğretmeni

Umut Yiğit

  Bir çoğumuzun aklına gelen bu soru, “Neden başka bir dil değil de İngilizce?” Tüm sınıflarımda en az bir öğrenci tarafından bana sorulan bu ve buna benzer sorular…”Biz neden İngilizce öğreniyoruz, onlar Türkçe öğrensinler, bana ne faydası olacak ki” gibi gibi sorular. Peki gerçektende neden İngilizce, ne faydası olabilir ki bu dilin.

Yakın dünya tarihide olmak üzere günümüzde  küresel ortak dil  denildiğinde  karşımıza tek bir dil çıkmakda, İngilizce. Kuşkusuz bir dilin yaygınlaşmasında kolay öğretilebilirliği ve öğrenebilirliği, belirli bir topluluk tarafından kabullenilmesi ve nüfus yoğunluğundan da ziyade politik bir güçte gerekmektedir.  Bununda birlikte,  özellikle başta üniversite yayınları olmak üzere belirli yayınların baskıları ve kitapları, medya gücü ve belirli otoriteler tarafından benimsenilmiş bir dilinde olması gerekmektedir.

Her şeyden öte dünyada konuşulan dil sayısını kesin olarak söylemenin güç olması ile birlikte Birleşmiş Milletlerin verilerine göre bu rakam 7000 ile 8000 arasındayken, National Geographic dergisinin 2005 yılında yayınladığı rapora göre lehçeler bir kenara bırakıldığında 6000 ile 7000 arasında  konuşulan farklı dil vardır. Dünyada bu denli konuşulan dilin olması ile birlikte elbette küresel ortak bir dile ihtiyaç vardır ki  bu durum insanoğlunun bir dili oluşturmadaki en temek ihtiyacı olan iletişim ihtiyacının belirli topluluklar değil de Dünya topluluklarının  temel iletişim ihtiyacını karşılayabilsin. İşte tamda bu noktada karşımıza çıkan tek dil İngilizce. Dünya nüfus sıralamasında en üst sırada olan Çin Halk Cumhuriyeti dili Çince değil, neredeyse tüm Güney Amerika ülkelerinin konuştuğu  İspanyolca, birçok müslüman ülkenin konuştuğu Arapça veya milli duygularla arzuladığımız Türkçede değil. Peki neden?

dictionaries-of-different-languages_1262-4439

Aslında bunun cevabını daha önce hepsine teker teker başlıklar açılması gerekilen bir kaç madde ile söylemiştim. Fakat detaylandırmam gerekirse, en başlıca sebebi politik güç. Bunu düşünmemdeki en büyük neden ise dünya tarihi. Örnek vermem gerekirse; Roma merkezli Roma İmparatorluğunun zamanının Avrupa’sında yükselmesi ile  bu coğrafyada zamanın otoritesinin benimsediği Latincenin, Avrupa’daki baskın dil oluşudur. Kuşkusuz ki  imparatorluğun genişlemesi ile dilin yaygınlaşması kesin bir bağlantı içindeydi.  Bulunduğumuz ve gecen yüzyıla baktığımızda ise; yakın tarihin politik gücü İngiltere ve  günümüzün süper gücü Amerika’nın ana dillerinin İngilizce olduğunu görüyoruz.

Diğer yandan bir İngilizce öğretmeni olarak İngilizcenin kolay öğrenilebilir ve öğretilebilir kurallı bir dil olduğunu düşünmem, sadece Cambridge Üniversitesinden çıkan sayısız dil öğrenim kitaplarının dahi tüm dünyada bilinirliği ve ulaşılabilirliği, dünyadaki en büyük medya güçlerinin bu dilde yayın yapmaları da dahil olmak üzere bir çok neden var. Yani İngilizce, diğer dillere göre kısmen kolay ulaşılabilir. Dünyadaki kitap ve dergi basımlarının açık ara en çok bu dille yayınlandığı yayınlar bulunabilir, gerek televizyon kanallarından gerek internetten dinlenebilir ve izlenebilir. Bu ne buna benzer nedenlere baktığımızda belki de ‘Neden İngilizce?’ sorusunun cevabini azda olsa alabiliyor, anlayabiliyoruz.

Toparlamam gerekirse ; Dünyada küresel bir ortak dilin olması bize göre bir seçenek değil, globalleşen dünyada iletişim ihtiyacının karşılanması için vazgeçilemez bir zorunluluktur.  İngilizceyi hayatimizin içine almak, hem iletişime hem ticarete hem de dünyaya açılmamızın belki de en önemli yollarından biridir.

 

 

 

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*