Resimleri ile Çocuğunuzu Tanımanın Püf Noktaları

ÇOCUK GELİŞİMCİ

RABİA TOPDEMİR

Oyun ve resim çocuğun özgür olduğu, iç dünyasını yalın ve doğal bir şekilde ifade ettiği iki önemli etkinliktir. Oyun ve resim çocuğa duygusal bir doyum sağlar. Aynı zamanda bir yönden de tedavi edici bir özelliğe sahiptir. Gerçek yaşamda gerçekleştiremediği bir eylemi oyun ve resim ortamında gerçekleştirerek duygusal arınmayı yaşar ve böylelikle rahatlar. Böylelikle çocuk günlük yaşamda çevresinden aldığı kötü uyaranlar ve gerilimden kurtulmuş olur.

Resimler bize çocukların duygu ve düşünüş biçimlerinin yanı sıra diğer çocuklar ve yetişkinlerle olan sorunlarını yansıtır. Bu sorunlarla ilgili ipuçları verir. Çocuk resimle adeta kendini yansıtmaktadır.

5a29bdf4-f3a4-4992-8db6-0839fb0a4d05

İçe dönük özgüveni olmayan çocuk yer ve gök çizgisini çoğunlukla kullanmaz ve kâğıdın çok küçük bir bölümünde cılız çizgiler çizer.

Ailesi ile güvensiz bağlanma sorunu yaşayan çocuk resimlerde ailesi ile arasına bir gökdelen ya da büyük bir ağaç çizebilir. Bu gibi resimler İletişim kopukluğunu ve yetersizliğini ifade eder.

Çocuğu tanımak için resim yapması istenirken konu, figür ve renk seçeneği sunulmamalıdır. Basmakalıp yapılan resimler çocukta dışa vuruma engel olarak yaratıcılığını engellemiş olur.

3 yaş çocuğu kocaman yuvarlak yüz çizebilir ve bu normal bir resim olarak kabul edilir. Fakat yüz ifadesi güleç mi yoksa üzgün, kızgın ya da şaşkın mı ağlıyor mu? Bu figürleri görmek önemlidir.

cocuk-resimlerinin-anlamı

4 yaşında bu resme kafadan çıkan kol ve bacaklar eklenir.

UNTITLED_10

5 yaşta bedenden çıkan kol ve bacaklar çizilmeye başlar. Eğer çocuk yaşından üstün bir resim yeteneği sergiliyorsa özel yetenekli bir çocuk olduğunun bir göstergesi olabilir.

Çocuk 6 yaşında şeffaf resim çizer. Yani bir ev çizer. İçine hamile bir anne çizerken karnında bir bebek çizer.

Resimde yüz ifadeleri çok önemlidir. Ve artık boyama ve renklendirme aşamasına geçer.

images

Mutlu ve özgüveni olan çocuk canlı ve rengârenk resimler yaparak duygularını ifade eder. Çiçek, kelebek, birden fazla güneş, masmavi bulutlar iç dünyasında mutlu bir çocuk olduğunu gösterir.

Şiddet t içeren bir ailede büyüyen bir çocuk resmine bu şiddeti yansıtır. Genelde şiddet gösteren kişiyi öfke göstergesi olan kırmızı renkle ifade eder. Bu kişi bakıcısı ya da öğretmeni olabilir. Boşanmış bir ailenin çocuğu çok rahat ve anlaşılır bir şekilde kendisini resimde ifade eder. Kocaman bir kâğıda kendisini tek çizer ve sayfanın arkasına hayalindeki aileyi çizer.

cocuk-resminin-anlamlari-8

Renklerin Genel Anlamları

  • Aşırı renk zıtlığı; huzursuzluk ve mutsuzluk
  • Oldukça uyumlu renkler; huzur ve mutluluk
  • Mor; İçe dönüklük, hüzün ve cinsel kimliği gelişmemiş çocuklar ifade eder.
  • Sar ve turuncu; mutluluğu, sevinci ve coşkuyu ifade eder.
  • Beyaz; aileye güven duyan çocuğu temsil eder.
  • Mavi ve yeşil; sakinliği ve sağlıklı büyümeyi ifade eder.
  • Kırmızı; öfke ve şiddet içerir.
  • Siyah; aşırı derecede kendine güveni ifade eder.
  • Kahverengi; ailesinden bağımsız hareket edemeyen istediklerini yapamayan küçük yaşta çok fazla sorumluluk verilmiş ve hayal kurmasına bile izin verilmeyen çocuğu ifade eder.
  • Pembe; çok fazla derecede hayal kuran çocuğu ifade eder.

Resimler bize çocukların duygu ve düşüncelerini  ve yetişkinlerle olan sorunlarını yansıtır. bize bu sorunlarla ilgili ipuçları verir. çocuğunuzu tanımak istiyorsanız bol bol resim yapmasına ortam sağlayın.

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*